De afgelopen maand kreeg ik veel vragen waarom de bijwerk niet meer gratis is en ik zal uitleggen waarom…

In de afgelopen jaren dat ik nu tatoeëer is gebleken dat veel mensen zich niet volledig aan de bijwerkrichtlijnen hielden, een onderliggende aandoening hadden of een bepaalde huidtype hebben die meer nazorg vereiste of een andere behandeling dan bedoeld en waarop de offerte niet gebaseerd was.

Ook waren er mensen die de gratis bijwerk gebruikten om niet te komen opdagen, last minute af te zeggen of gebruikten om extra stipjes te laten plaatsen waarvan de tattoo gewoon egaal genezen was. Kortom, er werd misbruik van gemaakt. En laten we eerlijk zijn, als ik twee van zulke bijwerkers had op een dag, dan zat ik weer een uur van mijn 8 urige werkdag uit mijn neus te vreten, waar ik ook een klant kon helpen met hun project én ik er omzet mee genereerde.

Een kleine tattoo kostte het starttarief 60 euro tot 1 januari 2020. Dit was inclusief bijwerk als je binnen 8 weken zou komen of van je liet horen. Onder zo’n tattoo kun je verstaan; een klein hartje op de pols of een kleine unalome.

Soms kwam iemand voor een tattoo van 60 euro wel 2 of 3x terug en was ik daar in totaal 3 uurtjes aan kwijt. Ik kan mijn bedrijf helaas niet laten draaien op 20 euro per uur omzet. Zo’n 80% van alle door mij gezette tattoos geneest zoals het hoort. De overige 20% komt weer terug. Hierbij hebben sommige lijnen of kleur niet gepakt. Dit kan al als je te heet doucht, een korstje eraf krabt of in de zon gaat.

Omdat ook ik in mijn vakgebied te maken heb met stijgende kosten én ik mijn tijd (en gezondheid) wat meer waardeer, kwam ik voor een keuze te staan.
Ik moest óf de tattoo prijzen omhoog gooien óf de bijwerk niet meer gratis doen. Ik koos voor het laatste, omdat ik niet vind dat de 80% bij wie het wel goed geneest hoeft op te draaien voor de andere 20%. Ook heb ik na het zetten geen invloed op het uiteindelijke resultaat als de kwaliteit van het zetten goed is. Ik probeer altijd de kosten zo laag mogelijk te houden en de allerbeste kwaliteit te leveren.

Vanaf 1 januari 2020 geldt dat de bijwerk niet meer als vanzelfsprekend. Het uurtarief blijft hetzelfde (bijwerk was immers gratis), het starttarief is wél van 60 naar 50 gegaan om kleine plannen tegemoet te komen. De bijwerk is voor klanten die binnen 12 weken na het zetten komen voor de bijwerk € 25,- euro. Grote projecten en sleeves zijn het eerste half uur gratis en daarna 50 euro per uur, waarbij er per half uur kan worden afgerekend. De bijwerk van een sleeve wordt pas gepland ná de allerlaatste sessie van dat project.

Zoals jullie weten werk ik niet met een kookwekker en ben ik heel coulant, maar is dit een nieuwe huisregel die vanaf 1 januari geldt om met als doel een gemotiveerde klant te hebben die én zijn kunstwerk waardeert en verzorgd, maar tegelijkertijd mijn gereserveerde tijd waardeert. Het doel is uiteindelijk om een mooi genezen kunstwerk dat jaren meegaat, neer te zetten in een prettige samenwerking.