Wat als je een verkeerde keuze hebt gemaakt?

Het kan voorkomen dat je ook na een zorgvuldige overweging van je tattoo een klein foutje hebt gemaakt en spijt hebt van de tattoo. Het kan zelfs de allerbeste overkomen. Ikzelf heb een aantal tattoos laten zetten waarvan ik nu vind dat de kwaliteit daarvan ver beneden peil is. Alleen wist ik in die tijd niet beter dan dat ik dat nu weet. Gelukkig kan ik er mee leven en kan ik er als tatoeëerder wat mee knutselen.

Als dat bij jou ook geval is, maar je er niet mee kunt leven (én je bent geen tatoeëerder) dan lukt het in de meeste gevallen nog wel om de tattoo op te knappen, dus van een nieuw laagje verf voorzien, of hem helemaal te coveren. Als de plaat echt heel veel kleur, lijnen, een lastige oppervlakte betreft of te groot is, kan het zijn dat laseren mooier is voor je er iets overheen laat zetten. Laat je altijd goed adviseren! Het is natuurlijk mooi als een tattooshop meerdere diensten aanbiedt en kan laseren, maar bedenk je wel dat dit ook ingezet kan worden uit onkunde van de artiest zelf en/of om er dubbel aan te willen verdienen. Iemand die een specifieke stijl hanteert of weinig coverups doet, zal sneller naar de laser grijpen, dan iemand die wekelijks dingen opknapt.

Weet ook dat laseren 4x zo pijnlijk en duur is als het tatoeëren. Dit is niet om je van de plannen af te houden, maar de meeste mensen weten niet waar ze aan beginnen. Zowel bij een tattoo als het laseren niet. Laseren is mogelijk, maar helaas wordt niet elk pigment voldoende gepakt en ook afhankelijk van de huid en tattoo, heb je een wisselend resultaat. Vaak moet er een andere tattoo overheen om het litteken te bedekken. Je ziet vaak wazige vlekken in de huid op de plek waar de tattoo heeft gezeten. Kortom, het wordt er niet mooier op.

Bezint eer ge begint!

Bezint eer ge begint, is hierbij een goede uitspraak. Denk goed na over de gevolgen voordat je actie onderneemt. Dat begint al zodra je een keuze maakt voor je tattoo.

Wat wil ik graag, waar wil ik het hebben, bij wie laat ik het zetten, hoeveel tijd heb ik en wat heb ik er voor over?

Moeder-dochter-tattoo. Om de liefde en band tussen de twee vast te leggen. De bloedband blijft, maar vraag je af of het verstandig is om een naam van je geliefde vast te leggen als het geen bloedverwant is.

Hieronder een stappenplan om de, voor jou, beste keuze te kunnen maken.

  • Wat wil je graag? Zorg voordat je gaat zoeken naar de juiste artiest of plek op het lichaam, wát je graag wilt. Wil je een levensverhaal vastleggen, symbolen verwerken, welke stijl wil je graag? Mag het zichtbaar zijn? Ga eerst op onderzoek uit wat je graag wilt en vraag jezelf dan af of je het type bent dat snel wisselt van mening en smaak of dat je hier wel voor de rest van je leven mee kunt leven….
  • Waar en hoe groot wil je het hebben? Ga bij jezelf na waar en hoe groot het mag worden. Maak een schatting en maak altijd een plan B. Het kan voorkomen dat het ontwerp wat je wilt helemaal niet praktisch is voor de plek waar jij de tattoo wilt hebben of dat het technisch niet mogelijk is. Houd ook voor ogen of je het zichtbaar wilt hebben of bedekt wilt houden. En ook of je de tattoo zelf wilt zien of dat het niet uitmaakt. Een tattoo op de pols is bijvoorbeeld voor jezelf zichtbaar, maar niet direct voor anderen. En ook zul je zelf die tattoo op je rug eigenlijk niet zo snel kunnen zien.
  • Ga kijken met welke artiest jij en klik voelt én diegene jouw plannen kan vereeuwigen. Slaap er gerust een paar nachten over! Beter een goed doordachte keuze, dan impulsief, want dan krijg je veel sneller spijt!
  • Is mijn budget voldoende op dit moment? Ga offertes opvragen en beslis voor jezelf of jouw budget op dit moment toereikend is of dat je nog even verder mag sparen. Weet dat een tattoo een levenslange investering is en echt wel wat geld mag kosten. Kwaliteit kost geld en je hebt maar één velletje!
  • Check referenties, portfolio, locatie én de sfeer van de shop/artiest. Als jouw onderbuikgevoel zegt dat het niet goed voelt, ga dan niet!
  • Wees vooral niet bang. Als dit is wat je graag wilt, moet je het gewoon doen. Veel mensen zijn enorm bang voor de pijn of missers, maar er is nog nooit iemand overleden tijdens het zetten (van de pijn), iedereen heeft het overleefd en bij een misser valt er door een kundige artiest altijd wel wat van te maken. Kies dus zorgvuldig jouw artiest uit!
  • Neem vooral de tijd! Slaap er een paar nachten over. Beslis ook niet in emotie. Als je boos bent of erg blij, maak je andere keuzes dan wanneer je in een gematigde stemming bent. Beslis dus niet op een peil of dal.
  • Bij twijfel gewoon NIET doen. Punt. Als je twijfelt over de plek, het zetten, over jezelf, over het definitieve, het ontwerp, de kosten of wat anderen er van zullen vinden, gewoon NIET doen.
  • Praat met anderen. Vraag anderen naar hun ervaringen en of ze spijt hebben van hun tattoo. Hoe het voor hen voelt dat het voor eeuwig op het vel zit. Luister niet naar horrorverhalen en struin het internet hier ook niet voor af. Ieder mens reageert verschillend op de tattoo, het zetten, de pijn en de genezing.

Ik hoop dat je met deze checklist een beter keuze kunt maken met de plannen die je hebt. Mocht je vragen hebben of een offerte willen kun je contact opnemen onder het kopje ‘contact’ op de website.