Tattoo Informatie

 

 

Voor het zetten

 • Zorg dat je van tevoren goed, gezond en voldoende hebt gegeten en gedronken voor je afspraak. Neem voor de zekerheid iets te eten mee. Je bloedsuikerspiegel kan sneller dalen dan normaal. Om de kans op flauwvallen te voorkomen is het belangrijk goed te eten!
 • Je voelt je fit en gezond genoeg om een tattoo te laten zetten. Je dient voor je afspraak een toestemmingsformulier van de GGD in te vullen. Geef aan of je last hebt van bepaalde kwalen of medicijngebruik die de tattoo en/of het proces kunnen beïnvloeden. Graag hoor ik ook of je naaldvrees hebt of snel flauwvalt. Formulier is op de afspraak aanwezig. 
 • Pijnstillers? Je mag voor je afspraak UITSLUITEND paracetamol nemen, de rest werkt bloedverdunnend en is NIET toegestaan. Ik verstrek géén pijnstillers of verdovende zalf. Wil je toch een verdoving? Je kunt via de huisarts om een hogere dosering Emla crème vragen. Toch is over het algemeen een tattoo zeer goed te doen zonder pijnstillers of verdovende crème (deze laatste kan nadelig werken tbv de opname van inkt). Zie het E-book. 
 • Neem niet teveel supporters mee! Ik wil mij concentreren en daarnaast is er geen plek in de wachtruimte om de hele familie te stallen. Eén persoon is toegestaan.
 • Kinderen tijdens de afspraak graag elders onderbrengen. Zij mogen NIET in de ruimte komen waar getatoeëerd wordt (alleen 12 jaar en ouder volgens de richtlijnen van de GGD) en er is géén toezicht aanwezig in de wachtruimte. Ook is uit ervaring gebleken dat zij onbedoeld de aandacht afleiden.
 • Nuchter verschijnen! Geen alcohol/drugs, dan wordt er niet getatoeëerd! Ook een avondje van tevoren doorhalen is onverstandig i.v.m. het bloeden tijdens het zetten. Dit is nadelig voor het uiteindelijke resultaat. 

Tijdens het zetten

Een tattoo is een flinke schaafwond met een gekleurd litteken voor de rest van je leven!

Hoe gaat het zetten?

Bij de afspraak wordt er eerst een stencil gemaakt van jouw opdracht. Deze wordt op een schone, gedesinfecteerde én geschoren huid aangebracht of er wordt rechtstreeks op de huid getekend. Afhankelijk van de wensen van de klant.

 

Daarna zet ik alle spullen klaar en begin ik met tatoeëren.

Je kunt wat ongemak ervaren, maar dit is heel erg verschillend per persoon. Ik kan dus ook geen vragen beantwoorden die over de pijngevoeligheid gaan.

Je kunt wat pijn hebben, ongemak, een kietelig gevoel, branden, gaan zweten of je voelt er helemaal niks van!

Het gevoel laat zich moeilijk omschrijven, maar 99% van de klanten vindt het erg goed te doen en komen weer terug voor een tweede tattoo.

De overige 1% geeft aan een lage pijngrens te hebben, zet hem op een over het algemeen gevoelige plek of wil sowieso maar 1 tattoo.

 

 

Tijdens het zetten komt er wat bloed, inkt en wondvocht uit de huid en veeg ik dit weg met een doekje doordrenkt met een desinfectant (een goedgekeurd middel).

De getatoeëerde huid kan ter plekke wat opzwellen en rood worden. Dit trekt dezelfde dag nog weg en anders binnen een paar dagen.

Hoe gevoeliger de huid, des te langer het duurt. Vaak ook qua genezing.

 

Als de tattoo klaar is maak ik de wond goed schoon, smeer hem in met goedgekeurde vaseline en dek hem af met folie.

Mocht de tattoo niet meer bloeden én er geen kleding overheen moeten mag je zonder folie de deur uitlopen.

Daarna kun je betalen aan de balie, bij voorkeur met pin (contant is ook mogelijk), krijg je de nazorginstructies en ben jij de trotse eigenaar van een mooi kunstwerk!

Na het zetten

Daarna is het aan jou! Volg echt de nazorginstructies op! Dit is er voor bedoeld om tot een blijvend mooi resultaat te komen.

Tattoos moeten, net als schaafwonden, het liefst aan de lucht drogen om mooi te genezen. Houd hem dus niet nat en dek hem niet langdurig en onnodig af met folie en zalf. Dikke lagen zalf is onnodig, zalf dient er namelijk alleen voor om de huid flexibel te houden zodat je minder last hebt van velletjes en jeuk, maar ook dat eventuele korstjes niet gaan scheuren.

Afdekken bespoedigt de genezing niet. Het nathouden van tattoowonden kan leiden tot een slecht genezende wond, kleur/helderheid van de inkt beïnvloeden (dus het uiteindelijke resultaat) of zelfs leiden tot een hevige infectie! Niet nathouden, niet afdekken, niet teveel smeren!

Het is en blijft een gekleurde schaafwond. Wondvocht, stukjes korst en inkt, lichte plekken, velletjes en een wat geïrriteerd gevoel hoort er allemaal bij, zeker in de eerste week na het zetten. Elk lichaamsdeel reageert anders en geneest anders.

Is hij wat geïrriteerd? Kijk dan naar je kledingkeuze (schuurt er iets overheen?), de plek van de tattoo (gevoelige plek/zitplek/huidplooi), de weersomstandigheden (hoge temperaturen/zon) en de verzorging (nazorgrichtlijnen, schone handen bij verzorging, smeer je laag over laag of op een schone tattoo?). Heb je hem gestoten? Een te hete douche genomen of lang laten weken in water? Heeft iemand anders jouw tattoo ingesmeerd met ongewassen handen? Of heb je van jezelf al een gevoelige huid? Een chronische (huid)ziekte o.i.d.?

 

-> Heb je twijfels over de genezing (die NIET op de website vermeld staan)? Neem dan contact op met je huisarts.

Bij lichte irritatie mag je de zeep en zalf even laten staan en is afspoelen met lauw water voldoende. Kijk wat de oorzaak kan zijn geweest van de blijvende irritatie en onderneem actie. Bij een vermoedelijke ontsteking* naar de huisarts! (Dit uit zich 3 – 5 dagen na het zetten met pusvorming, blaasjes, extreme roodheid, koorts etc.)

*Vaak een gevolg van een slechte of ontbreken van de nazorg en/of gezondheid van de persoon, Wendy’s Art & Ink werkt uitsluitend volgens de recente richtlijnen van de GGD en wil dat klanten zo min mogelijk risico’s ondervinden van het zetten van een tattoo. Toch blijft een tattoo een ‘medische behandeling’ waaraan enkele risico’s vastzitten. Een tattoo laten zetten is dus altijd op eigen risico. 

Mocht je tattoo erg gaan jeuken, smeer hem dan licht in met zalf. Ga absoluut niet krabben en pulken. Na 6 weken is de huid genezen (ook van binnen) en kun je hem insmeren met zonnebrand om hem zo lang mogelijk mooi te houden!

 

Aging

Na verloop van tijd ruimt het lichaam de tattoo-resten op. Je tattoo wordt na een aantal jaren wat lichter, valer én kunnen de lijnen wat ‘uitzetten’ of ‘uitlopen’.

Met de nieuwste technieken en kwaliteit inkt doet de tattoowereld er alles aan om het kunstwerk zo lang mogelijk mooi te houden. Toch is het per persoon en per plek erg verschillend.

Het is mede daarom af te raden om tatoeages te plaatsen op de;

 • Vingers
 • Hand(palmen)
 • Voet(zolen)
 • Huidplooien
 • Ellebogen/knieën 

 Wendy’s Art & Ink zet deze tattoos wel, mits de klant bovenstaande informatie in het achterhoofd houdt. Het zijn z.g.n. slijtplekken.

Ook is het soms af te raden om een te kleine of heel fijne tattoo te nemen. Je hebt namelijk kans dat de lijnen met de jaren wat gaan ‘uitzetten’ waardoor je tattoo onleesbaar wordt. De tatoeëerder kan je hierover adviseren. Het is namelijk per plek verschillend en ook per project. Het streven is wel dat je kunstwerk ook nog mooi is op je 80e.

Als de tattoo net is gezet is hij erg fel (bij kleur) of erg rood/donker (bij black & grey), na genezing oogt de tattoo wat ‘zachter’ en is de zwarte inkt niet meer zo “benzinestift-zwart”. Het roestbruine bij black & grey verdwijnt en geneest lichtgrijs. Doordat de wond vers is schijnt het bloed en de rode huid door de verdunde inkt heen. Hierdoor lijkt het bruin/rood.

Het is een fabel dat geel en wit gelijk verdwijnen, dit is per persoon verschillend. Met de nieuwste kwaliteit inkt blijft de kleur langer mooi.

Ik kijk vooral naar de huidtint en pas hierop de kleuren aan. Ik zal daarom nooit een volledig lichtbruine tattoo zetten bij iemand die een geeltint in de huid heeft. Dit oogt na genezing meer als een litteken dan een tattoo. Vandaar dat ik ook geen volledig witte tattoos zet. 

Nazorg

 

Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en hygiëne kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen infecties leiden tot een minder mooie tatoeage.

Als je de tattoo goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is.

Wees goed voor de tattoo, dan is hij ook goed voor jou…

 

 

Nadat jouw tattoo is gezet wordt hij schoongemaakt, gedesinfecteerd en afgedekt met folie. Laat deze folie er zo’n 3 tot maximaal 5 uren op zitten.

Haal de folie er na 3 – 5 uren af en spoel je tattoo voorzichtig schoon met lauw water en was hem eventueel met een milde en ongeparfumeerde zeep. Ik adviseer hiervoor Unicura.

Dep je tattoo droog met een schone handdoek. Smeer daarna een dun laagje Bepanthen Zalf of vaseline (100% white petroleum). 

De komende week kunnen zich korsten gaan vormen, velletjes, wat roodheid, zwelling en jeuk ontstaan. Dit hoort er allemaal bij. De zwelling en roodheid nemen na 1 tot 3 dagen af. Ook is het de eerste dagen normaal dat er wat wondvocht en inkt uit de tattoo kan komen, dus ik adviseer je wel een schone handdoek onder je tattoo te doen als je gaat slapen! Een tattoo-afdruk in je hoeslaken krijg je er vaak niet meer uit! Dit geldt dus ook voor kleding!

En ja, ook het branderige/schrijnende gevoel de eerste dagen, vooral als je onder de douche staat, hoort erbij. Je kunt je tattoo zien als een ‘flinke’ schaafwond.

De genezingstijd van een tattoo duurt 2 tot 6 weken. Na 6 weken zijn alle tattoos genezen en kun je hem laten bijwerken als dat nodig is (dit bepaald de tatoeëerder). Elk lichaam is anders en bij de een geneest een tattoo vlekkeloos en bij de ander kost het iets meer tijd en nazorg.

Tijdens de genezing (tenminste 4 – 6 weken)

 • Geen strakke en/of knellende kleding of kleding met pluisjes (wol)
 • Geen zon/zonnebank
 • Geen zwembad en/of sauna
 • Niet laten weken in water (dus ook geen natuur- en badwater)
 • 1 – 2x daags wassen met Unicura of lauw water en droog deppen
 • 2x per dag dun insmeren met Bepanthen Zalf/Vaseline
 • Van je tattoo afblijven! Bij het insmeren eerst je handen wassen! En NIET KRABBEN!!
 • Wees bij het douchen voorzichtig met de straal, zeep en andere smeersels!
 • Laten ‘ademen’ is erg fijn voor de genezing!
 • Korstjes met inkt die eraf vallen is normaal
 • Zit je kleding vastgeplakt aan je tattoo? Losweken in warm water!!
 • Aan het werk en werk je met stof, vuil en/of chemische middelen? Dek je tattoo dan, na het wassen/zalven, af met huishoudfolie om hem te beschermen (kortdurend). Volg na het afhalen de richtlijnen hierboven.
 • Bij extreme roodheid, zwelling, pusvorming, blaasjes en/of koorts direct contact opnemen met je huisarts! *Roodheid, zwelling en wondvocht is de eerste dagen normaal, bij twijfel huisarts!
 • Smeer je tattoo na de genezingstijd in met zonnebrandcrème, dan blijft hij mooi…

 

BIJWERKEN

Soms geneest een tattoo onbedoeld minder mooi. Er kunnen zich vale plekjes voordoen in de tattoo. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vanaf 1 januari 2020 is de bijwerk niet meer gratis. Wendy’s Art & Ink zet tattoos met de grootste zorg en aandacht.

Het is gebleken dat meer dan de helft van de bijwerkers óf een onderliggende aandoening had, een gevoelige huid had óf zich niet hield aan de nazorginstructies. Meer dan 80% van de klanten heeft na 6 weken een volledig mooi genezen tattoo die niet hoeft te worden bijgewerkt.

Om de stijgende kosten te drukken en niet het merendeel voor de kosten te laten opdraaien is er besloten om niet het uurtarief aan te passen, maar om bijwerkkosten in rekening te brengen.

 • Bijwerken zonder dat het nodig is kost het normale uurtarief. Ook als je iets wilt laten wijzigen of toevoegen komen er kosten bij. 
 • Is bijwerken na genezing nodig én meld je je binnen 12 weken? De kosten voor het bijwerken bedragen dan € 25,- euro. 
 • Weet je van jezelf dat je altijd een bijwerk nodig bent óf laat je iets coveren óf het op een ‘slijtplek’ zetten? Je kunt tegelijk bij het boeken van je afspraak een bijwerk inplannen, dit kost dan € 15,- euro. 
 • Voor sleeves (en grote projecten zoals een rug) is na de laatste sessie de bijwerk het eerste half uur gratis en kost daarna € 50,- per uur, waarbij er per half uur kan worden afgerekend. 

Meld je je later dan 12 weken na de (laatste) sessie? Dan vervalt het reguliere bijwerktarief en val je onder het normale uurtarief. Dit om kleurverschil en extra kosten te voorkomen. Ik doe er alles aan om perfect werk af te leveren, ik ga er na het zetten vanuit dat jij er alles aan doet om hem mooi te laten genezen. 

 

Laat na genezing, na 6 weken even horen hoe de genezing is verlopen, dit mag via whatsapp of de Facebookpagina, stuur een duidelijke en scherpe daglichtfoto van je tattoo mee in het bericht.

Tip: Noteer de datum even in je agenda! Dan weet je zeker dat je het niet vergeet. 🙂 

Let op! Bijwerken van de door mij gezette tattoos is een extra ‘service’ en geen must. Er kan dus géén bijwerk worden geclaimd als hierover de meningen verschillen. Het is niet aan anderen om te beslissen wat ‘nodig’ is. Ook kun je ervan uitgaan dat ik geen onnodige bijwerk in rekening zal brengen. Mocht een bijwerk nodig zijn, dan ontvang je van mij de motivatie, dus ‘the why’ en zal ik je laten zien wat de mogelijkheden zijn. Het uiteindelijk bijwerken en maken van deze afspraak valt onder de verantwoordelijkheid van de klant zelf. 

 

Er is veel tijd gestoken in de website om jou zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden. En je een goed besluit kunt nemen in je tattoo-keuze, de artiest, maar ook een goed beeld hebt van de nazorg en alles wat er bij komt kijken. Mocht je om wat voor reden dan ook iets kwijt willen of iets missen kun je dit mailen naar wendysartandink@outlook.com 

Wie weet tot snel!

Wendy Prinsen