Tattoo Informatie

 

 

Voor het zetten

 • Zorg dat je van tevoren goed, gezond en voldoende hebt gegeten en gedronken voor je afspraak. Neem voor de zekerheid iets te eten mee. Je bloedsuikerspiegel kan sneller dalen dan normaal. Om de kans op flauwvallen te voorkomen is het belangrijk goed te eten!
 • Je voelt je fit en gezond genoeg om een tattoo te laten zetten. Je dient voor je afspraak een toestemmingsformulier van de GGD in te vullen. Geef aan of je last hebt van bepaalde kwalen of medicijngebruik die de tattoo en/of het proces kunnen beïnvloeden. Graag hoor ik ook of je naaldvrees hebt of snel flauwvalt. Formulier is op de afspraak aanwezig. 
 • Pijnstillers? Je mag voor je afspraak UITSLUITEND paracetamol nemen, de rest werkt bloedverdunnend en is NIET toegestaan. Wij verstrekken géén pijnstillers of verdovende zalf. Wil je toch een verdoving? Je kunt via de huisarts om een hogere dosering Emla crème vragen. Toch is over het algemeen een tattoo zeer goed te doen zonder pijnstillers of verdovende crème (deze laatste kan nadelig werken tbv de opname van inkt en ‘wennen aan ongemak’). De kosten van jouw tattoo worden hoger als je wel verdoving gebruikt, wij hebben meer tijd nodig om de inkt in een onhandelbaar stuk rubber te krijgen. Wij hebben helaas nog geen crème ontdekt die wél fijn werkt en tattoos goed laten genezen, dus liever niet doen! 
 • Vanwege gezondheid, concentratie en het werken met meer mensen in dezelfde ruimte (met behoud van privacy) werken wij één op één en om en om als je samen een tattoo wilt laten zetten. Onze prioriteit is en blijft het zetten van kwaliteit. We kunnen dus wat ongezellig overkomen naar supporters…. 😉
 • Laat supporters dan ook zoveel mogelijk thuis. Wij hebben een algemene wachtruimte die wij delen met bedrijfsbuurtjes waar je (kort) kunt plaatsnemen. Bij overlast moeten we je vragen elders te wachten. Ook stellen wij het zeer op prijs dat je niet op eigen houtje in de keukenkasten snuffelt. Koffie/thee/water etc krijg je van ons. 
 • Wij zetten geen tattoos bij klanten bij wie het medisch onverantwoord is, zwanger zijn of antibiotica gebruiken. Ook bij een niet-intacte huid of huidaandoening kunnen wij helaas geen tattoo(s) plaatsen (op de plek van de huidaandoening). Littekens kunnen wel mits zo oud mogelijk. Het liefst ouder dan 1 jaar. 
 • Kinderen tijdens de afspraak graag elders onderbrengen. Zij mogen NIET in de ruimte komen waar getatoeëerd wordt (alleen 12 jaar en ouder volgens de richtlijnen van de GGD) en er is géén toezicht aanwezig in de wachtruimte. Ook is uit ervaring gebleken dat zij onbedoeld de aandacht afleiden.
 • Nuchter verschijnen! Geen alcohol/drugs, dan wordt er niet getatoeëerd! Ook een avondje van tevoren doorhalen is onverstandig i.v.m. het bloeden tijdens het zetten. Dit is nadelig voor het uiteindelijke resultaat. 
 • Wij begrijpen het goed dat je ‘even wilt zien’ hoe het in zijn werk gaat. Je kunt op onze social media kanalen kijken, de website in de gaten houden en ook op YouTube verschillende filmpjes zien van ons tattoovak. 
 • Wij zetten geen tattoos op intieme delen en tattoos bij personen jonger dan 16 jaar. Ook als zij toestemming hebben van hun ouders. Vanaf 16 jaar en ouder is schriftelijke toestemming niet meer nodig. 
 • Wij verwachten dat onze klanten fris, schoon en nuchter op de afspraak verschijnen.

Tijdens het zetten

Een tattoo is een flinke schaafwond met een gekleurd litteken voor de rest van je leven!

Hoe gaat het zetten?

Bij de afspraak wordt er eerst een stencil gemaakt van jouw opdracht. Deze wordt op een schone, gedesinfecteerde én geschoren huid aangebracht of er wordt rechtstreeks op de huid getekend. Afhankelijk van de wensen van de klant.

 

Daarna zetten we alle spullen klaar en beginnen we met tatoeëren.

Je kunt wat ongemak ervaren, maar dit is heel erg verschillend per persoon. Wij kunnen dus ook geen vragen beantwoorden die over de pijngevoeligheid gaan.

Je kunt wat pijn hebben, ongemak, een kietelig gevoel, branden, gaan zweten of je voelt er helemaal niks van!

Het gevoel laat zich moeilijk omschrijven, maar 99% van de klanten vindt het erg goed te doen en komen weer terug voor een tweede tattoo.

De overige 1% geeft aan een lage pijngrens te hebben, zet hem op een over het algemeen gevoelige plek of wil sowieso maar 1 tattoo.

 

 

Tijdens het zetten komt er wat bloed, inkt en wondvocht uit de huid en vegen we dit weg met een doekje doordrenkt met een desinfectant (een goedgekeurd middel).

De getatoeëerde huid kan ter plekke wat opzwellen en rood worden. Dit trekt dezelfde dag nog weg en anders binnen een paar dagen.

Hoe gevoeliger de huid, des te langer het duurt. Vaak ook qua genezing.

 

Als de tattoo klaar is maken we de wond goed schoon, smeer hem in met goedgekeurde vaseline of een andere nazorgzalf en dekken we hem af met folie.

Mocht de tattoo niet meer bloeden én er geen kleding overheen moeten mag je zonder folie de deur uitlopen.

Soms plakken we een pleisterfolie die 5 dagen mag blijven zitten.

Daarna kun je betalen aan de balie, bij voorkeur via tikkie (gepast contant is ook mogelijk), krijg je de nazorginstructies via WhatsApp en ben jij de trotse eigenaar van een mooi kunstwerk!

Je kunt ook de nazorginstructies van ons meekrijgen op papier. 

Na het zetten

Daarna is het aan jou! Volg echt de nazorginstructies op! Dit is er voor bedoeld om tot een blijvend mooi resultaat te komen.

Tattoos moeten, net als schaafwonden, het liefst aan de lucht drogen om mooi te genezen. Houd hem dus niet nat en dek hem niet langdurig en onnodig af met folie en zalf. Dikke lagen zalf is onnodig, zalf dient er namelijk alleen voor om de huid flexibel te houden zodat je minder last hebt van velletjes en jeuk, maar ook dat eventuele korstjes niet gaan scheuren.

Afdekken bespoedigt de genezing niet. Het nathouden van tattoowonden kan leiden tot een slecht genezende wond, kleur/helderheid van de inkt beïnvloeden (dus het uiteindelijke resultaat) of zelfs leiden tot een hevige infectie! Niet nathouden, niet afdekken, niet teveel smeren!

Het is en blijft een gekleurde schaafwond. Wondvocht, stukjes korst en inkt, lichte plekken, velletjes en een wat geïrriteerd gevoel hoort er allemaal bij, zeker in de eerste week na het zetten. Elk lichaamsdeel reageert anders en geneest anders.

Is hij wat geïrriteerd? Kijk dan naar je kledingkeuze (schuurt er iets overheen?), de plek van de tattoo (gevoelige plek/zitplek/huidplooi), de weersomstandigheden (hoge temperaturen/zon) en de verzorging (nazorgrichtlijnen, schone handen bij verzorging, smeer je laag over laag of op een schone tattoo?). Heb je hem gestoten? Een te hete douche genomen of lang laten weken in water? Heeft iemand anders jouw tattoo ingesmeerd met ongewassen handen? Of heb je van jezelf al een gevoelige huid? Een chronische (huid)ziekte o.i.d.?

-> Heb je twijfels over de genezing (die NIET op de website vermeld staan)? Neem dan contact op met je huisarts.

Bij lichte irritatie mag je de zeep en zalf even laten staan en is afspoelen met lauw water voldoende. Kijk wat de oorzaak kan zijn geweest van de blijvende irritatie en onderneem actie. Bij een vermoedelijke ontsteking* naar de huisarts! (Dit uit zich 3 – 5 dagen na het zetten met pusvorming, blaasjes, extreme roodheid, koorts etc.)

*Vaak een gevolg van een slechte of ontbreken van de nazorg en/of gezondheid van de persoon, Wendy’s Art & Ink werkt uitsluitend volgens de recente richtlijnen van de GGD en wil dat klanten zo min mogelijk risico’s ondervinden van het zetten van een tattoo. Toch blijft een tattoo een ‘medische behandeling’ waaraan enkele risico’s vastzitten. Een tattoo laten zetten is dus altijd op eigen risico. 

Mocht je tattoo erg gaan jeuken, smeer hem dan licht in met zalf. Ga absoluut niet krabben en pulken. Na 6 weken is de huid genezen (ook van binnen) en kun je hem insmeren met zonnebrand om hem zo lang mogelijk mooi te houden!

Lekker warm weertje, gevoelige huid óf een bewerkelijke plaat? Laat je tattoo dan eerst 2 dagen uitdrogen, alleen afspoelen met lauw/koud water is voldoende, en begin pas op zijn vroegst met smeren op de 3e dag na het zetten. We hebben producten van Balm Tattoo in ons assortiment met factor 50. Een nazorgzalf mét uv-filter. Neem ‘m mee na jouw afspraak om de kleur te behouden als je de zon in gaat. 

 

Aging

Na verloop van tijd ruimt het lichaam de tattoo-resten op. Je tattoo wordt na een aantal jaren wat lichter, valer én kunnen de lijnen wat ‘uitzetten’ of ‘uitlopen’.

Met de nieuwste technieken en kwaliteit inkt doet de tattoowereld er alles aan om het kunstwerk zo lang mogelijk mooi te houden. Toch is het per persoon en per plek erg verschillend.

Het is mede daarom af te raden om tatoeages te plaatsen op de;

 • Vingers
 • Hand(palmen)
 • Voet(zolen)
 • Huidplooien
 • Ellebogen/knieën 

 Wendy’s Art & Ink zet deze tattoos wel, mits de klant bovenstaande informatie in het achterhoofd houdt. Het zijn z.g.n. slijtplekken. Een bijwerkafspraak of extra sessie is eigenlijk altijd nodig op deze plekken. Hierdoor kan de totaalprijs van de tattoo wat hoger uitvallen en worden er soms 2 afspraken ingepland. 

Ook is het soms af te raden om een te kleine of veel te fijne tattoo te nemen. Je hebt namelijk kans dat de lijnen met de jaren wat gaan ‘uitzetten’ waardoor je tattoo onleesbaar wordt. De tatoeëerder kan je hierover adviseren. Het is namelijk per plek verschillend en ook per project. Het streven is wel dat je kunstwerk ook nog mooi is op je 80e.

Als de tattoo net is gezet is hij erg fel (bij kleur) of erg rood/donker (bij black & grey), na genezing oogt de tattoo wat ‘zachter’ en is de zwarte inkt niet meer zo “benzinestift-zwart”. Het roestbruine bij black & grey verdwijnt en geneest lichtgrijs. Doordat de wond vers is schijnt het bloed en de rode huid door de verdunde inkt heen. Hierdoor lijkt het bruin/rood.

Het is een fabel dat geel en wit gelijk verdwijnen, dit is per persoon verschillend. Met de nieuwste kwaliteit inkt blijft de kleur langer mooi.

Wij kijken vooral naar de huidtint en passen hierop de kleuren aan. Wij zullen daarom nooit een volledig lichtbruine tattoo zetten bij iemand die een geeltint in de huid heeft. Dit oogt na genezing meer als een litteken dan een tattoo. Vandaar dat wij ook geen volledig witte tattoos zetten. En ja, ook na het gedoe over kleureninkten (04-01-2022) zetten wij nog steeds tattoos in kleur!

Ook zetten wij geen tattoos ‘op de kop’. Kwaliteit is voor ons erg belangrijk en willen wij jou de tattoo meegeven conform ‘tattooregels’. Dit zijn ongeschreven eeuwenoude regels waarbij we bijvoorbeeld geen tekst op de kop plaatsen op de arm en bij portretten de neuzen dezelfde kant op wijzen als de drager van de tattoo. Een armband hangt naar beneden (zwaartekracht/hangend) en niet andersom (je loopt niet met je armen omhoog). En kleine tekst of symbool op de pols mag evt wel zelf leesbaar zijn voor de drager, dit vinden wij als tattooartist nog acceptabel.

Wij gaan de discussie met klanten niet aan. Wij plaatsen onze tattoos conform ‘regels’ en kijken waar het ontwerp het mooist uitkomt op jouw lichaam. Wij laten onze klanten niet voor schut lopen of met een tattoo de deur uitgaan waarbij er kans is dat er negatieve commentaar zal komen op de juistheid van het plaatsen van de tattoo. Wij maken kunst met de grootste zorg. 

Nazorg

 

Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en hygiëne kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen infecties leiden tot een minder mooie tatoeage.

Als je de tattoo goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is.

 

 

Nadat jouw tattoo is gezet wordt hij schoongemaakt, gedesinfecteerd en afgedekt met folie. Laat deze folie er zo’n 3 tot maximaal 5 uren op zitten.

Haal de folie er na 3 – 5 uren af en spoel je tattoo voorzichtig schoon met lauw water en was hem eventueel met een milde en ongeparfumeerde zeep. Ik adviseer hiervoor Balm Tattoo Wasgel of wasgel van Carl&Johan.

Dep je tattoo droog met een schone handdoek. Laat hem de eerste dagen uitdrogen. Geen kleding, geen zalf. Begin pas op dag 3 te smeren met zalf als de huid dicht is.

De komende week kunnen zich korsten gaan vormen, velletjes, wat roodheid, zwelling en jeuk ontstaan. Dit hoort er allemaal bij. De zwelling en roodheid nemen na 1 tot 3 dagen af. Ook is het de eerste dagen normaal dat er wat wondvocht en inkt uit de tattoo kan komen, dus ik adviseer je wel een schone handdoek onder je tattoo te doen als je gaat slapen! Een tattoo-afdruk in je hoeslaken krijg je er vaak niet meer uit! Dit geldt dus ook voor kleding!

En ja, ook het branderige/schrijnende gevoel de eerste dagen, vooral als je onder de douche staat, hoort erbij. Je kunt je tattoo zien als een ‘flinke’ schaafwond.

De genezingstijd van een tattoo duurt 2 tot 6 weken. Na 6 weken zijn alle tattoos genezen. Elk lichaam is anders en bij de een geneest een tattoo vlekkeloos en bij de ander kost het iets meer tijd en nazorg.

 

Let op!

Heb je de door ons geplakte pleisterfolie gekregen? Dan is de nazorg als volgt:

Laat de folie 5 dagen zitten.

Je kunt sporten, douchen (droop deppen!) en je hoeft deze dagen niet te zepen en smeren. Haal de pleisterfolie er na 5 dagen voorzichtig af. Je kunt hem bij de hoek lostrekken en voorzichtig van de huid halen. Het is de eerste dagen normaal dat er wat wondvocht en inkt terugloopt onder de pleisterfolie. Dit is niet onhygiënisch of schadelijk, je hoeft er niks mee te doen. 

Je kunt na het afhalen de tattoo wassen met Balm Tattoo wasgel (Of Carl&Johan) of alleen afspoelen met lauw water. Dep droog en smeer hem vanaf nu 2 tot 3x daags in met een door ons aanbevolen en door de GGD goedgekeurde nazorgzalf. Wij werken het liefst met producten van Balm Tattoo en Carl&Johan, te koop in de shop en ook de nazorgzalf met factor 50 is aanwezig. Smeer je deze in als een zonnebrand op je verse tattoo? Dan verkleurt en verbrandt hij niet! Zo kun je ook de zonnige zomermaanden doorkomen of iets eerder onder de zonnebank als je wilt. Zwemmen en badwater wordt afgeraden zolang er nog korstjes en velletjes zichtbaar zijn. Door te weken in water kun je onbedoeld een korstje afweken dat wat inkt kan meenemen. Let hier goed op! 

De voordelen van de pleisterfolie zijn groot! De tattoo geneest in een klimaat dat de kans op infectie verkleint tot bijna nihil, amper korstvorming én wij noemen het de folie voor ‘luie mensen’. Hoe fijn is het als je de eerste dagen niet om jouw tattoo hoeft te denken? Geen inkt in het bed, geen jeuk, branderig gevoel en geen kans op infecties en schade van buitenaf! De folie is hypoallergeen, ademend door microporiën, maar er kan geen troep onder de pleister komen. Hij is flexibel en voelt als een ‘tweede huid’. 

Tijdens de genezing (tenminste 3 – 6 weken)

 • Geen strakke en/of knellende kleding of kleding met pluisjes (wol)
 • Geen zon/zonnebank
 • Geen zwembad en/of sauna
 • Niet laten weken in water (dus ook geen natuur- en badwater) tot alle korstjes en velletjes eraf zijn!
 • In de eerste week 1 – 2x daags wassen met Balm Tattoo wasgel, Carl&Johan wasgel of lauw water en droog deppen
 • 2 tot 3x per dag dun insmeren met Balm Tattoo Classic, Balm Tattoo Sun, Balm Tattoo Dragonsblood, Carl&Johan nazorgzalf of 100% pure vaseline (deze laatste verzorgt NIET, houdt alleen de huid vet en sluit het af) Wij behalen het beste resultaat met producten van Balm Tattoo en Carl&Johan!
 • Van je tattoo afblijven! Bij het insmeren eerst je handen wassen! En NIET KRABBEN!!
 • Wees bij het douchen voorzichtig met de straal, zeep en andere smeersels!
 • Laten ‘ademen’ is erg fijn voor de genezing!
 • Korstjes met inkt die eraf vallen is normaal
 • Zit je kleding vastgeplakt aan je tattoo? Losweken in warm water!!
 • Aan het werk en werk je met stof, vuil en/of chemische middelen? Dek je tattoo dan, na het wassen/zalven, af met huishoudfolie om hem te beschermen (alleen kortdurend). Volg na het afhalen de richtlijnen hierboven.
 • Bij extreme roodheid, zwelling, pusvorming, blaasjes en/of koorts direct contact opnemen met je huisarts! *Roodheid, zwelling en wondvocht is de eerste dagen normaal, bij twijfel huisarts!
 • Smeer je tattoo na de genezingstijd in met zonnebrandcrème, dan blijft hij mooi. De getatoeëerde huid is ook na genezing gevoeliger voor de zon.

 

BIJWERKEN [uitsluitend van toepassing als je vóór 1 januari 2024 jouw tattoo hebt laten plaatsen]

De bijwerk is komen te vervallen per 1-1-24.

Soms geneest een tattoo onbedoeld minder mooi. Er kunnen zich vale plekjes voordoen in de tattoo. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wendy’s Art & Ink zet tattoos met de grootste zorg en aandacht. Na het verlaten van de shop is de nazorg voor jezelf. Investeer er tijd en liefde in, tattoo genezen daadwerkelijk mooier en blijven ook langer goed. 

Laat na genezing, na 6 weken na het zetten, even horen hoe de genezing is verlopen. Dit mag via whatsapp. Stuur een duidelijke en scherpe daglichtfoto van je tattoo mee in het bericht.

Tip: Noteer de datum even in je agenda! Dan weet je zeker dat je het niet vergeet. We kunnen jou dan ook nog op tijd inplannen!. 🙂 

Meld je je later dan 8 weken na de (laatste) sessie? Dan vervalt het reguliere bijwerktarief en val je onder het normale uurtarief. Dit om kleurverschil en extra kosten te voorkomen. Wij doen er alles aan om perfect werk af te leveren, wij gaan er na het zetten vanuit dat jij er alles aan doet om hem mooi te laten genezen. 

 • Bijwerken zonder dat het nodig is kost het normale uurtarief. Ook als je iets wilt laten wijzigen of toevoegen komen er kosten bij. 
 • Is er een vermoeden dat het bijwerken aan jezelf te wijten is? Wij brengen dan minimaal 25 euro bijwerkkosten in rekening.
 • Is bijwerken na genezing nodig én meld je je binnen 8 weken na het zetten én je hebt je strikt aan de nazorg gehouden? De bijwerk is dan kosteloos. 
 • Voor sleeves (en grote projecten zoals een rug) is na de laatste sessie de bijwerk het eerste half uur gratis en kost daarna € 50,- per uur, waarbij er per half uur kan worden afgerekend. 
 • Geen discussies over mogelijk. 

Let op! Bijwerken van de door ons gezette tattoos is een extra ‘service’ en geen must. Er kan dus géén bijwerk worden geclaimd als hierover de meningen verschillen. Het is niet aan anderen om te beslissen wat ‘nodig’ is. Wij zitten al vele jaren in het vak en beoordelen ons eigen werk. Ook kun je ervan uitgaan dat er geen onnodige bijwerk of kosten in rekening worden gebracht. Het uiteindelijk laten bijwerken en maken van deze afspraak valt onder de verantwoordelijkheid van de klant zelf. Wij garanderen kwaliteit en zijn GGD goedgekeurd, wij verwachten dat onze klanten het kunstwerk met liefde zullen verzorgen en behandelen. Het uitgangspunt is een perfect genezen tattoo! 😀 

 

Er is veel tijd gestoken in de website om jou zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden. En je een goed besluit kunt nemen in je tattoo-keuze, de artiest, maar ook een goed beeld hebt van de nazorg en alles wat er bij komt kijken. Mocht je om wat voor reden dan ook iets missen qua informatie of met vragen zitten kun je dit mailen naar wendysartandink@outlook.com of contact met ons opnemen via WhatsApp.