Piercing Informatie

 

 

Voor het piercen

 • Zorg dat je van tevoren goed, gezond en voldoende hebt gegeten en gedronken voor je afspraak. Neem voor de zekerheid iets te eten mee. Je bloedsuikerspiegel kan sneller dalen dan normaal. Om de kans op flauwvallen te voorkomen is het belangrijk goed te eten!
 • Je voelt je fit en gezond genoeg om een piercing te laten zetten. Je dient voor je afspraak een toestemmingsformulier van de GGD in te vullen. Geef aan of je last hebt van bepaalde kwalen of medicijngebruik die het piercen en/of het proces kunnen beïnvloeden. Graag hoor ik ook of je naaldvrees hebt of snel flauwvalt. Formulier is op de afspraak aanwezig. 

 

 • Vanwege gezondheid, concentratie en het werken met meer mensen in dezelfde ruimte (met behoud van privacy) werken wij één op één en om en om als je samen een piercing wilt laten zetten. Onze prioriteit is en blijft het bieden van kwaliteit. We kunnen dus wat ongezellig overkomen naar supporters…. 😉
 • Wij zetten geen piercings bij klanten bij wie het medisch onverantwoord is, zwanger zijn of antibiotica gebruiken. Ook bij een niet-intacte huid of huidaandoening kunnen wij helaas geen piercing(s) plaatsen (op de plek van de huidaandoening). Ook als blijkt dat jouw favoriete piercing niet past qua anatomie, dus onvoldoende ruimte/vel, om te kunnen piercen, zullen wij de piercing afraden en soms niet zetten. 
 • Kinderen tijdens de afspraak graag elders onderbrengen. Zij mogen NIET in de ruimte komen waar gepierced wordt (alleen 12 jaar en ouder volgens de richtlijnen van de GGD) en er is géén toezicht aanwezig in de wachtruimte. Ook is uit ervaring gebleken dat zij onbedoeld de aandacht afleiden.
 • Wij verwachten dat onze klanten fris, schoon en nuchter op de afspraak verschijnen.

Informatie over de risico’s van piercings – RIVM

 

Het aanbrengen van piercings brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en hebt gegeten. Stel de piercer op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Laat geen piercing aanbrengen:

 • op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
 • op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet;
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
 • als je zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen: 

 • diabetes;
 • hemofilie;
 • chronische huidziekte;
 • allergie voor piercing(materialen);
 • immuunstoornis;
 • hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een piercing? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Prijzen

€ 0,-   Wisselen van sieraden/controle (door ons gezet) 

€ 10,- Wisselen van sieraden/controle (elders gezet) (zonder sieraad)

€ 10,- Balm Tattoo Piercingspray – zeezout met hyaluron. 

€ 25,- Oorbellen oorlel 1 kant 

€ 30,- Oorbellen oorlel per paar 

€ 30,- Navel

€ 30,- Wenkbrauw

€ 35,- Neusvleugel/septum/high nostril 

€ 40,- Navel incl wissel

€ 40,- Helix/Conch/Daith/Rook/(anti)Tragus/Snug/Forward helix/flat helix/oor overig

€ 40,- Bridge

€ 40,- Industrial

€ 40,- Lip/labret/Madonna/Medusa/Monroe 

€ 50,- overige aanvragen mbt piercings incl Surface piercings

€ 50,- Tong incl 1x wissel (op dit moment nog niet mogelijk in te plannen)

€ 50,- Tepelpiercing

€ 50,- Microdermal (incl titanium sieraad). Verwijderen € 25,-. (op dit moment nog niet mogelijk in te plannen)

€ 65,- Spider/Angels/Snake/Dolphin bites – lip (op dit moment nog niet mogelijk in te plannen)

€ 75,- Oorstyling. Pas jouw oor aan en wissel sieraden en laat max 2 piercings (erbij) zetten. Wij pimpen jouw oor met onze bling! Prijs vanaf. incl sieraden. Prijs p. oor

€ 75,- Cheek/Dahlia (op dit moment nog niet mogelijk in te plannen)

€ 80,- Intiem (op dit moment nog niet mogelijk in te plannen)

 

Alle prijzen zijn inclusief steriel titanium sieraden bij het zetten waarbij je een ruime keuze hebt uit kleuren, steentjes en vorm sieraden. Wij zullen samen met jou kijken wat het beste bij jou past en waar je tijdens de genezingstijd zo min mogelijk last van hebt en met trots zult dragen voordat je kunt wisselen. 

Tijdens het piercen

De huid wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd nadat alle materialen zijn klaargelegd. Met uitzondering van tong, deze mag niet worden gedesinfecteerd.

Met een steriele wegwerpstift of stokje wordt de plaats van jouw piercing bepaald. Na goedkeuring nemen we een steriele tang en naald en piercen probleemloos door de huid. 

Wij piercen op maat! Dat betekent dat jouw piercing net zo groot is als de naald waarmee gepierced wordt. Hierdoor wordt het ‘gat’ direct dichtgedrukt door de piercing en is er eigenlijk geen kans op (na)bloeden. 

Wij piercen het liefst met een staafje, banaan of labret, van een maatje groter, zodat de piercing niet gaat knellen mocht hij wat gaan opzwellen. Na een paar weken kun je al terecht voor een kleinere en na genezingstijd kun je langskomen voor een ander sieraad naar keuze of zelf wisselen. Na genezing kun je namelijk alle sieraden dragen die je wilt, behalve als je overgevoelig bent voor een metaalsoort. 

Wij piercen met steriele titanium sieraden.

Nazorg

Een nieuwe piercing is vergelijkbaar met diepe wond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken.

Bij een goede verzorging duurt het 4 tot 12 weken tot de wond genezen is. De piercer geeft mondelinge en schriftelijke uitleg over de nazorg van piercings. Lees dit goed door. Bij sommige mensen kan na het zetten van een piercing littekenweefsel ontstaan.

 

 

Richtlijn genezingsperiode per piercing

Het zijn algemene richtlijnen, het kan afwijken door dikte van het sieraad, plek, materiaal, manier van piercen, maar ook jouw gezondheid en hygiëne. Het kan daarom langer duren voordat jouw piercing niet meer gevoelig is, heb dan wat meer geduld en houdt de piercing goed schoon, droog en vrij van irriterende stoffen. En! Heb een goede hygiëne! Was je handen voor je jouw piercing(s) verzorgt! 

Oorpiercings

Oorlellen werden vaak ‘geschoten’ en wordt dit nog steeds gedaan door juweliers. Hierbij druk je een sieraad met een stompe punt door het weefsel heen. Het is alleen toegestaan om dit in zacht weefsel te doen, zoals de oorlel. Toch bieden wij dit niet aan. Bij het piercen maak je een mooi gat met een steriele en scherpe naald. Hierdoor zal er minder trauma ontstaan aan het weefsel en kun je later beter en meer stretchen mocht je dit willen. Gepiercete oorlellen genezen sneller en het ‘zetten’ doet minder pijn. 

In het kraakbeen, het harde gedeelte van het oor varieert van 4 tot 12 maanden voor hij volledig is genezen. Vaak genezen deze piercings moeilijker als je erop gaat drukken bijv. als je slaapt of als het haar achter het sieraad blijft hangen. De eerste tijd na het piercen kun je een reiskussen nemen waar je jouw oor in legt bij het slapen, zo haal je de druk af van het oor.

Al lijkt jouw piercing al genezen, wissel deze niet te vroeg! Ook van binnenuit moet het littekenweefsel om jouw sieraad heen op goede sterkte zijn wil je kunnen wisselen en problemen na het wisselen voorkomen. Kies dus bij het zetten een sieraad uit waarmee je het ‘even’ kunt doen. Dan heb je er later meer plezier van! 

 

Facepiercings

Op of rond wenkbrauwen en alle andere oppervlakte piercings genezen binnen 6 tot 8 weken, met een enkele uitzondering 3 a 4 maanden. Het zijn oppervlakte piercings en kunnen moeilijker genezen dan wel blijven zitten. Met het uitgroeien moet bij deze piercings altijd rekening worden gehouden. Dit kun je zien als de huid tussen de gaten kleiner wordt na de genezingsperiode, de uiteindes rood blijven, blijven korsten, vervellen of bloeden of jeuk veroorzaken. Wil je de piercing laten verwijderen? Twijfel je of heb je vragen? Neem dan contact op met jouw piercer. 

Neus: ook de neus is een gevoeliger en harder stuk weefsel dat soms door snot en stoten langer geneest dan dat je zou willen. Vooral de eerste 2 weken kan je neuspiercing nog gevoelig blijven. Hij zou binnen 4 a 5 maanden volledig genezen moeten zijn. Septum en high nostril idem. 

Rond de mond: deze piercings genezen over het algemeen sneller dan alle andere piercings als je een goede gezondheid en mondhygiëne hebt. In de lip, meer aan de oppervlakte bij bijvoorbeeld een vertical labret, zul je voorzichtig moeten zijn met eten en intiem contact. Vermijd dit zoveel als mogelijk tijdens de eerste weken tot de wond niet meer gevoelig is en het liefst volledig is genezen. Piercings genezen tussen de 6 a 8 weken. Met uitzondering van cheeks en dahlia. Deze laatste twee zetten wij niet. 

Een tongpiercing is de snelst genezende piercing en is tussen de 3 en 6 weken volledig genezen bij een goed hygiëne en nazorg. Hij is wel de meest vervelende in het rijtje, de tong kan zo opzwellen dat je de eerste dagen tot week vloeibaar wilt eten en niet goed kunt praten. De tong voelt dan als ‘spierpijn’, dik en soms pijnlijk en trekt met de dag weg. Dit is een normale reactie. Toch zijn er ook mensen die nergens last van hebben. Het piercen is zo klaar en de minst gevoelige net als oorlel voor pijn. 

 

Bodypiercings

Voor oppervlakte piercings geldt het advies hierboven. Heb geduld en houdt rekening met kans op uitgroeien. 

Navelpiercing is de favoriet onder de jonge dames, maar ook prima voor de heren en wat oudere dames. Let hier vooral goed op het knellen en schuren van kleding over je sieraad heen. Verwacht niet dat de navel snel geneest; hij heeft echt minimaal 6 tot 12 maanden nodig om volledig te genezen. 

Tepelpiercings worden het meest gevreesd, maar soms valt het heel erg mee en is de pijn een kwestie van een paar tellen. Bij de dames geldt dat je moet oppassen voor een schurende BH en is extra voorzichtigheid geboden. Blijven hangen of er veelvuldig op liggen zorgt voor irritatie. Bij de heren geldt dat je moet oppassen voor kleding die schuurt of waar je achter kunt blijven hangen. Een wollen trui met pluisjes is af te raden. Maak de piercing goed schoon en heb geduld, deze piercings duren ook lang voordat ze zijn genezen. Bij de een is hij na 3 maanden klaar en bij de ander 12 maanden.

Intiem geneest net als in de mond iets sneller doordat hij in of bij de slijmvliezen ligt. Je kunt voor deze piercings dan ook ongeveer 4 tot 8 weken moeten rekenen. De piercings met wat meer ‘vel’ zoals de Christina genezen iets langer en kun je vergelijken met een navelpiercing. 

 

De pijngevoeligheid tijdens het zetten en bij genezing is per persoon verschillend. Het piercen zelf is binnen 2 tellen gedaan en varieert van een lichte druk tot een felle steek (tepel). Wij gebruiken geen verdovende middelen omdat dit volgens de geneesmiddelenwet niet is toegestaan. Je kunt het natuurlijk altijd zelf proberen met onze honkbalknuppel…. 😉 

 

 

Tijdens de genezing (tenminste 2 – 6 weken)

 • Geen strakke en/of knellende kleding of kleding met pluisjes (wol)
 • Geen zon/zonnebank
 • Geen zwembad en/of sauna
 • 2 tot 3x per dag schoonmaken met een fysiologische zeezoutoplossing, wij hebben Balm Tattoo Piercingsspray te koop. 
 • Van je piercing afblijven! Niet mee spelen.
 • Wees bij het douchen voorzichtig met de straal, zeep en andere smeersels!
 • Laten ‘ademen’ is erg fijn voor de genezing!
 • Bij extreme roodheid, zwelling, pusvorming, blaasjes en/of koorts direct contact opnemen met je huisarts! *Roodheid, zwelling en wondvocht is de eerste dagen normaal, bij twijfel huisarts!
 • Wissel niet te snel en heb geduld! Het kan soms lang duren voordat jouw piercing is genezen. 

Hoe schoonmaken? 

– Was je handen grondig met een milde (anti bacteriële) zeep en maak droog

– Maak je piercing en rondom de wond schoon met een zeezoutoplossing of een antibacteriële zeep 

– Maak het gebied daarna goed droog met een wondgaasje, schoon keukenrol of wattenstaafje

– Spoel onder de douche met een zachte straal het gebied rondom je piercing goed schoon na jouw doucheritueel

– Kijk de eerste tijd uit met producten die irriterend kunnen werken zoals douchegel, shampoo en olieproducten 

– Speel niet met je piercing en draai niet! Hierdoor trek je continu de wond ‘los’. Pulk ook niet aan eventuele korstjes.

– Bij irritatie maak je de piercing 1x daags schoon met een fysiologische zoutoplossing of zeezout spray en dompel je de piercing 1x per dag in een zeezout- of soda oplossing. Bij oppervlakte piercings die je niet kunt dompelen; kun je een doordrenkte wattenschijfje gebruikten en die er een paar minuten opleggen, afhalen en laten opdrogen. Herhaal dagelijks totdat de piercing niet meer geïrriteerd aanvoelt. 

.

Nazorginstructie conform RIVM

Tijdens het piercen ontstaat er een diepe wond die tijd nodig heeft om te genezen. Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing, de metaalsoort, de vakkundigheid van de piercer en de kwaliteit van de nazorg. Als je de piercing goed verzorgt, duurt het 4 tot 12 weken tot de wond genezen is.

Was de piercing (met uitzondering van een tong-, lip- of mondpiercing) tijdens het genezen twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep. Dep hem vervolgens droog met een schone handdoek of tissue. Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk. 

Let tijdens het genezingsproces op het volgende:

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan.
 • Smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettingsmiddelen op zoals Sterilon® of Betadine® (tenzij een arts anders aangeeft).
 • Zorg dat er geen haarspray, gel of andere producten in de buurt van een oorpiercing komen.
 • Draag geen pleisters over de piercing (alleen tijdelijk tijdens het sporten).
 • Draag geen strakke of vuile kleding over de piercing.
 • Vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden.
 • Verwijder de piercing nooit zelf.

Let bij een orale piercing ook op het volgende:

 • Vermijd kussen en orale seks tijdens het genezingsproces.
 • Poets regelmatig de tanden, bij voorkeur met een tandpasta op basis van zoutoplossing, en gebruik zo nodig mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.

Let bij een genitale piercing ook op het volgende:

 • Drink ongeveer één uur voor het schoonmaken van je genitale piercing een glas water. Zo kun je zeepresten na het wassen sneller uitplassen. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken.
 • Bescherm genitale piercings tijdens seksueel contact altijd met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje. Heb bij voorkeur geen seksueel contact tijdens het genezingsproces.

Let op: de huid rondom je piercing kan direct na het piercen rood worden en flink opzwellen. Dit is normaal. Maar neem contact op met de huisarts als:

 • je je zorgen maakt over de genezing;
 • je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt;
 • lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet afgenomen zijn;
 • je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren;
 • je de piercing wilt verwijderen tijdens het genezingsproces (bijvoorbeeld vanwege klachten of uitgroei- of afstotingsverschijnselen).

  Er is veel tijd gestoken in de website om jou zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden. En je een goed besluit kunt nemen in je piercing-keuze, de artiest, maar ook een goed beeld hebt van de nazorg en alles wat er bij komt kijken. Mocht je om wat voor reden dan ook iets missen qua informatie of met vragen zitten kun je dit mailen naar wendysartandink@outlook.com of contact met ons opnemen via WhatsApp. 

  Een afspraak boek je in door te appen naar 0619310979 of op piercing inloopavonden te komen, zie agenda. 

  Tot dan!