Het is een zonnige middag en je loopt licht aangeschoten met wat vrienden door de stad. Je loopt wat te klieren en ziet een tattooshop verderop. Je vrienden en jij maken flauwe grapjes, waarop jullie besloten de shop binnen te lopen en weer uit te lopen met een random tattoo waar je 20 jaar later eigenlijk spijt van hebt. Het kan gebeuren! Hier lees je wat jij kunt doen om een minder fijne keuze voor te zijn…

  1. Onzorgvuldig gekozen plekken op het lichaam.
    Als je weet dat je nog zwanger wilt worden, maar je vindt op je 18e die mini tribal in je lies wel mooi staan, dan kun je er donder op zeggen dat hij uit lubbert en niet meer mooi in vorm is nadat je bent bevallen. Laat je goed informeren over de plaats op het lichaam (wat dit met de jaren gaat doen, jouw huidtype én of het ontwerp je lichaam mooi laat uitkomen).
  2. Tattoos die te groot of veel te klein worden gezet.
    Soms is het niet anders en lukt het alleen (die artiest) om een bepaald ontwerp op een bepaalde grootte te zetten, maar betekent dit niet dat het ook mooi bij jouw lichaam past. Voor sommige tattoo ontwerpen geldt, hoe groter des te mooier! Hiermee krijgt de artiest de kans om er veel details in aan te brengen, meer overgangen qua kleur te creëren, zodat het kunstwerk zich van jouw huid afspat. Ook hierbij geldt, kies wat bij jouw lijf past!
  3. Met de trend meegaan.
    Wat je vaak ziet is dat er bepaalde trends zich voordoen in de tattoowereld. Er was een periode dat tribal helemaal hot was en nu zijn het vaak minimalistische tattoos op niet voor de hand liggende plekken. In geval van tribal hebben mensen er niet zoveel meer mee 30 jaar later en wordt dit het meest gecoverd. Ga niet met de trend mee en kies vooral iets wat jij mooi vindt en waarvan je denkt dat je daar de rest van je leven mee kunt leven.
  4. Namen.
    Het meeste spijt krijgt iemand toch wel van een naam van een persoon of dier. Soms is het niet tactisch geplaatst, krijgt het een nare herinnering doordat er veel is gebeurd of is de liefde gewoon over en uit. In dat geval moet er vaak gecoverd of gelaserd worden.
  5. Toch ergens goedkoper kunnen zetten.
    Goedkoop is duurkoop! Via via hoorde je van die tattooshop, liet je daar je portret zetten, maar had je geen flauw idee of hij wel portretten kon zetten. Goedkoop was hij wel, maar dat vond je alleen maar beter! Alleen had je eigen kind het nog beter kunnen kleuren. Kijk bij het kiezen van je tattoo artiest/shop NIET naar de prijs! Kijk naar stijl, werk, referenties!
  6. Je laten meeslepen door anderen.
    In geval van een weddenschap of onder druk gezet worden door een familielid of vriend, is hét recept voor het maken van een verkeerde keuze. Hoe vaak er wel niet een moeder in de zaak was die opperde dat HET KLEINER MOEST. Laat je niet meeslepen of overhalen door anderen. Ben je vanuit jezelf onzeker of snel te beïnvloeden? Wacht dan met je tattoo! Bij twijfel niet doen. Ben je onzeker? Dan verzamel je meer informatie en werk je aan je zelfvertrouwen.
  7. Een tattoo nemen om er bij te willen horen.
    Soms neemt iemand een tattoo voor het ego. Om zichzelf neer te zetten en daarmee te showen ‘kijk mij eens’. Weet dat een tattoo jou niet anders maakt dan dat je bent. Een keuze maken op het feit dat je er bij wilt horen, laat je vaak niet de allerbeste keuzes maken. En dan heb je vaak na 20 jaar toch wel spijt van die grote tribals over je hele arm en borst en was je eigenlijk helemaal geen type om zo groot uit te pakken.
  8. Een tattoo nemen zonder betekenis.
    Het is natuurlijk geen must dat je perse een betekenis moet geven aan je tattoo, maar het komt eerder voor dat je smaak verandert en je die old school tattoo van vroeger niet meer mooi vindt. Het is natuurlijk aan jezelf of je daarmee kunt leven of dat je je toch zo gaat storen dat je er iets mee wilt doen.
  9. Tattoos nemen op een plek die zich daar niet (goed) voor leent.
    Het zijn de zogenaamde slijtplekken. De huid houdt hier de inkt onvoldoende vast, de huid is stug of heeft teveel reliëf om de lijnen mooi te houden. Dit zijn knieën, ellebogen, vingers, handen en voeten. Het is een apart stukje huid dat niet altijd de tattoo mooi vasthoudt. Hier wordt door de betere artiest ook voor gewaarschuwd. Het is aan jou, de klant, wat je ermee wilt. Laat je goed adviseren en maak zelf de keuze of je dat kattensnoetje op de binnenkant van je vingers wilt.
  10. Een tattoo nemen als je gezondheid dat niet toelaat
    (of als je graag risico’s neemt die nadelig kunnen zijn in de genezing van de tattoo en het uiteindelijke resultaat.)
    Een tattoo laten zetten als je diabeet bent en een zeer wisselende suikerspiegel hebt, is niet verstandig. Een tattoo zetten als je een verzwakt immuunsysteem hebt, is niet verstandig. Ook het gebruik van alcohol en drugs voor het zetten, is niet verstandig. Hormonen, medicijnen en de rest van je gezondheid heeft echt veel invloed op de ervaring tijdens het zetten, de genezing en het resultaat. Bloed je als een rund doordat je de avond daarvoor graag wilde doorzakken? Dan krijg je veel korsten, bloed je de inkt er gewoon weer uit en krijg je uiteindelijk een vaag resultaat dat nog een keer over moet. Als je flauwvalt, omdat je suikerspiegel heen en weer vliegt en je koste wat kost, ondanks de aandoening, toch die tattoo wilt, kost het je gewoon meer geld. En in het ergste geval complicaties in de aandoening en/of de tattoo. Moet je dat willen? Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je fit bent als je een tattoo wilt. Zorg voor een goede hygiëne en houd je aan de nazorgrichtlijnen.

Denk goed na over de keuze van de tattoo, de plek en de grootte. Informeer naar de mogelijkheden en laat je goed adviseren door iemand die een expert is in het vak. Dan behoor jij in ieder geval niet tot deze top 10 zoals hierboven. Ik wens je veel succes en plezier met het uitzoeken van een (volgend) project!

Volgende week gaan we het hebben over hygiëne, waar je op kunt letten bij het zetten van een tattoo.

Liefs, Wendy